BO TRYGT

Vet du om leiligheten du bor i er brannsikker nok? Vet du hva du skal gjøre dersom det begynner å brenne? Dersom boligen din skulle begynne å brenne, er det viktig at du raskt kan komme deg ut, og ikke minst: at du legger merke til at det brenner. Er du usikker, kan du sende inn bekymringsmelding til Bergen brannvesen. Her er en liten sjekkliste over hva som må være i orden:

Røykvarslere
Det skal være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje. Denne skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket. Vi anbefaler at du har detektor i hvert rom, og disse kan gjerne være seriekoblet. Det er boligeiers ansvar at det er tilstrekkelig med røykvarslere, men du som bor der har ansvar for å teste røykvarslerne, og å bytte batteri.

Rømningsveier
Dersom det begynner å brenne må alle som oppholder seg i boligen komme seg ut raskt. Derfor er det viktig at rømningsveiene ikke er sperret igjen, og dører og vinduer skal være enkle å åpne. Gjør deg kjent med rømningsveiene i din bolig, og test gjerne hvor lang tid du bruker på å komme deg ut. Her teller hvert sekund! Ved rømning gjennom vindu via brannstiger er det viktig at utstyret blir testet jevnlig slik at det ikke setter seg fast. 

Slokkeutstyr
Det skal være slokkeutstyr i alle boliger. Det kan enten være en husbrannslange, publer- eller et skumapparat, og disse må kontrolleres jevnlig. Brannslokningsapparat har en utgangsdato, sjekk denne! Og husk også å vende på apparatet jevnlig. Mange branntilløp starter på kjøkkenet, og de fleste kan enkelt slukkes med et brannteppe. Be om at huseier monterer et slikt på en av kjøkkenveggene dersom det ikke allerede finnes. 

Elektrisk utstyr
Dersom sikringene i boligen går ofte, kan det være at det elektriske anlegget ikke er tilpasset ditt bruk.Ikke belast stikkontakter med for mye. Ikke bruk vaskemaskin eller tørketrommel når du selv er ute av huset. Ikke overbelast skjøteledninger. 

Komfyr
Komfyrbranner utgjør den aller største andelen av branner i bolig. På nye kjøkken, og ved større endringer av elektrisk anlegg på kjøkken, blir det installert komfyrvakt, som kutter strømmen om det blir for varmt. En slik kan enkelt monteres også på eldre kjøkken. En viktig huskeregel er å aldri forlate komfyren når den er i bruk. Er du trøtt eller beruset bør du unngå å lage mat på komfyren.

… og husk innboforsikring!

FB-bilde-botrygt

Bergen brannvesen sjekker jevnlig boliger med registrerte ildsteder. Har du ikke et registrert ildsted, er sjansen liten for at brannvesenet har vært på besøk. Når brannvesenet er innom, sjekker de blant annet røykvarslere, brannslukningsapparat og rømningsveier. Vi anbefaler at du tar kontakt med din huseier og spør om brannsikkerhet. Kanskje finnes det sikringstiltak du ikke kjenner? 

Er du usikker på om boligen du bor i er brannsikker nok? Da kan du enkelt sende inn en bekymringsmelding til Bergen brannvesen. Sender du inn en bekymringsmelding, kan brannvesenet komme innom for å sjekke om brannsikkerheten er som den skal i din leilighet. Bo trygt. Vi har ingen å miste.

 

OM BEKYMRINGSMELDING
Dersom Bergen brannvesen skal kunne følge opp bekymringsmeldingen, må det fremkomme tydelig hvor (sted, adresse m.m.) og hva bekymringen gjelder. Dersom du ønsker en tilbakemelding på hvordan vi har fulgt opp din bekymringsmelding, må du oppgi en e-postadresse og/eller et telefonnummer.

Etter at skjemaet er fyllt ut og sendt inn, vil du motta en kvittering. Meldingen blir deretter fordelt til en saksbehandler for oppfølging.

Du sender inn bekymringsmelding her: http://bit.ly/bekymring

 

Botrygt-hinder-kvadrat